Att då och då genomföra en hälsokontroll är bra. Man får ett kvitto på att man är frisk och tar hand om sig, och skulle något avvikande synas kan man upptäcka det i god tid. I Stockholm finns flera olika platser för att genomföra olika typer av kontroller, och har man svårt att lämna hemmet finns det även onlinetjänster att använda sig av.

Hälsokostbutiker

För en enklare hälsokontroll finns det flera hälsokostbutiker i Stockholm som utför dessa. Med undersköterska på plats kan dom hjälpa dig att lokalisera vissa problem och ge tips och råd kring vilken behandling som behövs. Några vanliga behandlingar som utförs direkt i butikerna är kontroll av blodtryck, kolesterol, blodvärden och blodsocker. När proverna är gjorda får du veta om någon ytterligare behandling behövs, tillexempel om det är någon särskilt kost du bör undvika eller få i dig mer av, eller om det finns något läkemedel som kan hjälpa.

Hälsocentral

Vid sjukdom ska man givetvis uppsöka en hälso- eller vårdcentral för att bli undersökt av en riktig läkare. Man kan även boka tid för en rutinmässig hälsokontroll hos dom flesta hälsocentraler, för att till exempel kolla hjärt- och lungkapacitet, göra blodprov, mäta blodfetter och annat som kan påverka allmänhälsan. Detta är bra att göra åtminstone med några års mellanrum för att försäkra sig om att kroppen är i gott skick. Ju äldre man blir ju oftare kan man göra en hälsokontroll eftersom man snabbt kan få en indikation på om något är fel. Det finns väldigt många vårdcentraler i Stockholm och man brukar oftast vara skriven hos den man bor närmast.

Beställ kontroller online

Om man inte kan eller vill besöka en hälsocentral kan man istället beställa en hälsokontroll på nätet. Det finns flera företag som erbjuder onlinetjänster där man beställer hem önskat paket, tar sitt blodprov och skickar in det till företaget. Blodprovet analyseras sedan på ett labb och man får tillbaka ett provresultat med posten, tillsammans med en läkarkommentar om sin allmänhälsa. Även detta är en bra metod för att hålla koll på kroppen och hälsan, och man får snabbt veta om man är i behov av att lägga om sin kost, om man har brist på vitaminer eller mineraler eller om någon annan åtgärd är nödvändig.