Att äta matlådor på jobbet kanske inte är lika lyxigt och glamouröst som att gå på restaurang – men det finns flera fördelar med att göra det. Det finns till exempel mycket pengar att spara och dessutom kan det vara avgörande för den som vill tänka på figuren.

Ekonomiskt med matlådor

En dagens lunch á 80 kronor ute på stan kanske inte känns så mycket för stunden – men på ett år blir det mycket pengar. Genom att laga egna matlådor går det kort och gott att spara mycket rent ekonomiskt och det går dessutom att laga god mat för en liten peng. Genom att göra storkok och frysa in finns alltid matlådor tillgängliga i frysen och inga ursäkter till dyra luncher på stan.

Bra för miljön

Matsvinnet är en riktig miljöbov och dessutom är även det dåligt ur ett ekonomiskt perspektiv. I stället för att slänga resterna eller låta dom bli ståendes i kylskåpet tills dom blivit gamla är det bättre att lägga i en låda och ta med till jobbet.

Vid frys- och kylskåpsrensningar är det också utmärkt att laga några matlådor av maten som hittas – och som kanske annars hade slängts.

Bättre koll på innehållet

Att laga egna matlådor, i stället för att äta lunch ute, ger bättre koll på vad maten faktiskt innehåller. Det kan vara fördelaktigt för hälsan – inte minst för den som strävar efter att bli av med ett kilo eller två. Det är enkelt att själv anpassa portioner samt närings- och kaloriinnehåll genom att laga egen mat, vilket är svårt vid luncher på restauranger.

”Utematen” kan trots allt vara en riktig bov för den som vill tänka på figuren då den ofta består av till exempel:

  • Stora portioner
  • Feta såser
  • Friterad mat
  • Tillsatt socker och salt

Att laga egen mat är fördelaktigt även för den som tränar mycket, då det är viktigt att få i sig det som kroppen behöver inför och efter hårda pass.

Tidseffektivt

Även om det förstås tar en stund att laga mat hemma och att förbereda matlådor så är det tidseffektivt under själva lunchen. I stället för att gå till lunchstället, stå i kö och vänta på maten är det bara att slänga in lådan i micron och sedan äta. Kanske räcker lunchen på så vis till mer – så som att njuta av en kopp kaffe med kollegorna, ta en promenad eller göra några ärenden?

Avatar photo
Senaste inläggen av Henning Söderberg (se alla)