Snooker är mer än bara ett biljardspel; det är en kombination av skicklighet, strategi och precision. För den oinvigde kan det verka komplicerat, men med rätt förståelse för reglerna blir det snabbt en passionerad hobby. Här presenterar vi klassiska snooker regler.

Snookerbordet och bollarna

Ett snookerbord är rektangulärt och utrustat med sex fickor. På bordet placeras 15 röda bollar i en triangel och sex färgade bollar: gul, grön, brun, blå, rosa och svart.

Poängsystemet i snooker

Varje boll har ett specifikt poängvärde:

  • Röd: 1 poäng
  • Gul: 2 poäng
  • Grön: 3 poäng
  • Brun: 4 poäng
  • Blå: 5 poäng
  • Rosa: 6 poäng
  • Svart: 7 poäng

Målet med spelet är att samla så många poäng som möjligt genom att sänka bollarna i rätt sekvens.

Så spelas snooker

Spelet inleds med att en spelare stöter på en röd boll. Om den röda bollen sänks, tilldelas spelaren poäng och får fortsätta sin tur genom att sänka en av de färgade bollarna. Efter att en färgad boll sänkts, återläggs den på bordet, och spelaren måste återigen sänka en röd boll. Denna cykel fortsätter tills alla röda bollar är sänkta. Därefter sänks de färgade bollarna i ordning, från lägst till högst poängvärde.

Om en spelare missar att träffa en boll eller träffar en boll i fel ordning, tilldelas motståndaren felpoäng. Dessutom kan en spelare hamna i en ”snooker”-situation, där den boll som ska träffas blockeras av andra bollar. I dessa fall måste spelaren använda bordskanterna för att indirekt träffa den önskade bollen, eller riskera att ge motståndaren en friboll.

Miss-regeln

Om en spelare inte lyckas träffa någon boll under sin tur, kan motståndaren välja att ropa ”miss”. Detta indikerar att försöket att träffa bollen inte ansågs tillräckligt bra. Motståndaren kan då välja att antingen låta spelaren göra om sitt slag eller ta över turen själv. Snooker är ett spel som kräver både teknik och taktik. Med sina unika regler och strategier erbjuder det en utmaning för både nybörjare och erfarna spelare. Genom att förstå och följa de klassiska reglerna kan man uppskatta spelets skönhet och komplexitet. Oavsett om du spelar för nöjes skull eller i tävlingssammanhang, kommer snooker garanterat att ge dig timmar av underhållning och spänning. Så plocka upp din kö, sikta noggrant och njut av varje stund vid snookerbordet!