Bör man bära cykelhjälm eller ej?

Här tänkte vi beröra ämnet cykelhjälmar. Innan vi går vidare är det viktigt att klargöra två saker:

  • Vi tror på de studier som har visat att cykelhjälmar räddar liv, och bär alltid hjälm när vi cyklar.
  • I slutändan är valet att bära hjälm eller inte upp till dig (så länge du är över 15 år).

Huruvida man bör bära cykelhjälm eller inte är ett ämne som kan vara väldigt känsligt. Vissa tycker att cykelhjälmar är helt onödiga för cyklister som endast cyklar till vardags. Motståndare till hjälmtvång menar också att cyklingen blir mindre attraktiv om man tvingas bära hjälm. Förespråkare för hjälmtvång menar att cykelhjälmar ger ett livsnödvändigt skydd och att alla cyklister enligt lag borde tvingas bära hjälm. Däremellan finns även ett stort antal cyklister som inte lägger särskilt stor vikt vid denna fråga.

Vid stora cykeltävlingar ser man att cyklisterna bär hjälm, cyklar man Cykelvasan är det ett krav. Att de absolut bästa cyklisterna använder cykelhjälm även fast de har totalkontroll borde säga en del, vilket de använder vid träning också. Se till att skydda dig själv både om du cyklar till jobbet eller tränar för cykellopp som Cykelvasan.

Röster för cykelhjälmar

För många cyklister är hjälmen en absolut nödvändig del av utrustningen, ungefär som bältet är för en bilist. Det är detta läger vi tillhör. Vi inser att plast och skum har en begränsad motståndskraft mot ett ton metall i 50 km i timmen, men vi har hellre en denna enkla barriär än ingen alls. Det har också visat sig att cykelhjälmar ofta kan utgöra skillnaden mellan huruvida en cyklist som är inblandad i en trafikolycka drabbas av en traumatisk hjärnskada eller en lättare huvudvärk. Med bakgrund av detta är inte valet särskilt svårt.

I studie efter studie har forskarna funnit bevis för att cykelhjälmar minskar risken för såväl allvarliga skallskador som mindre allvarliga sådana. Många tänker på det sättet att man har väldigt lite att vinna men en hel del att förlora på att inte bära hjälm. Vi har bara tilldelats en hjärna, och hjärnan är den enda delen av kroppen som inte kan reparera sig själv. Därför bör du skydda den i den mån du kan.

För oss är det självklart att bära cykelhjälm, och vi tycker att alla cyklister borde göra detta. Tack vare forskning och tekniska framsteg på området är dagens cykelhjälmar bättre än någonsin. Hjälmar utrustade med MIPS kan till exempel skydda mot rotationskraften på ett helt annat sätt än en vanlig cykelhjälm.

Avatar photo
Senaste inläggen av Anna-Lisa Hermansson (se alla)