Hur fungerar klamydiatest i praktiken?

Man testar klamydia på lite olika sätt. Misstänker du att du har blivit smittat efter ett vaginalt samlag är det vanligaste att man lämnar ett urinprov. Tjejer får också lämna ett slidprov. Ett slidprov är enkelt att utföra, man använder en bomullspinne som man försiktigt gnuggar mot slidväggen, helst en bit in, det kan vara lite obehagligt men gör absolut inte ont. Många tycker det känns pinsamt att ringa och boka tid för test, därför har många ungdomsmottagningar vissa tider där du kan komma och göra ett klamydiatest utan att ha bokat tid först. 

Test i hemmet 

Självtest är praktiska och enkla att använda. Du kan beställa dem gratis på internet och göra testet i hemmets lugna vrå när det passar dig. Vill du inte beställa dem från internet går de också bra att köpa dem på de flesta apotek, många föredrar dock att beställa dem på internet vilket känns mer anonymt. Om du köper ett test för klamydia som man gör i hemmet så mäter det testet endast om du har bakterier i slidan vilket man endast får efter ett samlag i slidan. Har du haft oralsex eller analsex måste du gå till en vårdcentral för att utföra en annan typ av test. Om du till exempel har haft analsex så tas provet från ändtarmen. 

Att utföra ett test för tidigt 

Det är viktigt att man inte testar sig för tidigt efter det misstänkta smittotillfället. Det ska alltid gå minst en vecka mellan tillfället som du har haft sex utan kondom och när du utför ett test. Gör du testet för snabbt så är det inte säkert att testet hittar klamydiabakterien. Ofta får man vänta cirka en vecka innan man får svar på testet, dessa dagar kan ibland kännas oerhört jobbiga men det finns samtalsstöd att få på din ungdomsmottagning. 

Vad händer vid ett positivt test? 

Om det skulle visa sig att du har smittats av klamydia får du behandling med antibiotika i cirka tio dagar. Det är viktigt att fullfölja påbörjad antibiotikabehandling även om du känner dig bättre redan efter ett par dagar och inte längre har några symptom. Att symtomen försvinner innebär inte att bakterien är borta från din kropp. Det finns en massa risker med klamydia, därför är det så viktigt att du blir helt återställd och gärna genomför ett test till för att vara säker på att inga bakterier finns kvar i kroppen. 

Senaste inläggen av Anna-Lisa Hermansson (se alla)