Olika typer av elcyklar

Det finns nästan lika många typer av elcyklar som det finns vanliga cyklar. Du kan bland annat köpa såväl en mountainbike som en racercykel, hybridcykel, ihopfällbar cykel eller annan typ av cykel med elassistans. Vissa elcyklar får sin kraft från framhjulets nav, men de allra flesta får kraften från en elmotor som sitter på vevlagret. Batteriet sitter oftast på antingen nederröret eller på en pakethållare över bakhjulet.

Vissa butiker säljer också olika kit som kan hjälpa dig att omvandla din vanliga cykel till en elcykel. Om du använder ett sådant kit kommer dock garantin på cykeln att sluta gälla.

Elektriska MTB-cyklar

En elektrisk mountainbike är ett kraftigt fordon för all slags terräng. Om du inte har särskilt gott om tid kan du cykla mer på kortare tid, genom att låta din elektriska mountainbike ta dig snabbare uppför uppförsbackarna så du kan njuta mer av nedförsbackarna. Nackdelen med elektriska MTB-cyklar är att de kan vara väldigt tunga, inte minst om de har dämpning både fram och bak.

Det finns specifika komponenter och grupper för vissa elcyklar, bland annat Shimano E8000 STEPS och SRAM EX1. Förutom de komponenter som ingår i dessa grupper kan det vara en fördel att investera i bra skivbromsar för att få stopp på cykeln.

Elektriska racercyklar

Inte heller du som gillar racercykling behöver känna dig utelämnad, då det även finns elektriska racercyklar att tillgå. Vissa cyklister kan tycka att man inte får samma träning när man cyklar på en elektrisk racercykel, medan andra kan tycka det är skönt att få hjälp av elmotorn när mjölksyran börjar göra sig påmind.

Du får naturligtvis inte använda en elektrisk racercykel på tävling, eftersom det skulle anses vara fusk. Det kan dock vara ett bra alternativ för dig som vill kunna hålla samma tempo som dina snabbare vänner.

Elektriska hybridcyklar

Den allra vanligaste formen av elcyklar är de elektriska hybridcyklarna. De är utmärkta för pendling till skola eller arbete, och kommer på ett effektivt sätt ta dig från den ena sidan av staden till den andra. Du slipper dessutom anlända till skolan eller jobbet svettig och andfådd.

Avatar photo
Senaste inläggen av Malin Åström (se alla)