Ser man på kvalité så går det att göra tester kring vilken cykelvagn som är bäst. Men man bör även väga in funktion. Här blir det svårare då en speciell funktion för en familj kan väga betydligt tyngre än det gör för en annan familj. En av de större testerna av cykelvagnar har gjorts av Råd & Rön. De tar bland annat upp följande punkter:

Flexibiliteten

En cykelvagn kopplas vanligtvis till en cykel. Men det finns även andra användningsområden. Om möjligheten finns att montera ett extra hjul längst fram kan den också användas om någon förälder vill ut och jogga med barnen i vagnen. Detta är relativt vanligt. 

Lite mer ovanligt är att skidor kan monteras på cykelvagnen viket därmed innebär att man kan dra den efter sig i skidspåret eller när man går på tur. Modeller som har denna funktion kostar mer men är självklart mer flexibla. 

Hållbarhet och kvalité

Det är viktigt att kabinramen är riktigt stabil. Väljs en cykelvagn med svagare kabinram är risken annars att barnet hamnar i kläm om man välter med vagnen. 

Nätets storlek

Längst fram på en cykelvagn fälls ett tunt nät ner. Därmed kan barnen titta ut utan att för den skull få gruskorn eller annat på sig. Men det gäller då att nätet är mycket finmaskigt. Är det för stora hål kan grus sprätta upp från bakhjulet på cykeln och in genom nätet, vilket kan vara direkt farligt. 

Reflexer

Det kan tyckas vara en självklarhet att en cykelvagn ska ha reflexer både bakpå och på sidorna. Men en del tillverkare har slarvat med detta vilket ger de ett stort minus. Det går självklart att köpa reflexer själv, och spraya med reflexspray – men att ställa det kravet på konsumenten är fel väg att gå. 

Storlek

De allra minsta cykelvagnarna är anpassade för ett barn. Men även om du bara har ett barn finns en fördel att välja en modell som lätt rymmer två barn. Då blir det både bekvämare och lättare att packa. Här handlar det delvis om behov och delvis om stabilitet. 

Ventilation

Ventilationen kommer du inte tänka på – förrän den är dålig. Då kommer det skapas en växthuseffekt inne i vagnen vilket inte är bra i längden. Det kan exempelvis märkas på att det lätt skapas imma på innersidan av skyddsplasten. 

Lastutrymme

Ska du främst skjutsa barn och ibland ta med lite extra i vagnen? Eller ska du främst använda den för att transportera saker men även vill ha plats för barnen? Det är en stor skillnad mellan dessa alternativ och det finns cykelvagnar som passar bägge behoven. 

Avatar photo
Senaste inläggen av Malin Åström (se alla)