Medelåldern för att komma in i klimakteriet är idag runt 50 år, men redan i 40-års åldern är det vanligt att man regelbundet drabbas av besvär i samband med förklimakteriet, eller övergångsåldern. Ett kosttillskott kan hjälpa kvinnor genom att motverka några av de vanligaste problemen.

Från 40-årsåldern har man färre äggblåsor kvar vilket leder till att det blir vanligare att ägglossning uteblir. Till följd av minskad ägglossning sjunker också östrogenmängden vilket kan bidra till störningar med sömnen, sämre elasticitet i huden, humörsvängningar och trötthet. Det blir också vanligare med värmevallningar, illamående och nattliga svettningar. Symptomen kan öka med tiden.

Ett kosttillskott innehåller vanligtvis inte hormoner, utan istället ämnen med väldokumenterade effekter, så som fytoöstrogener, jättenattljusolda, havtorn eller läkesilverax. Det är viktigt att inte överdosera.

Fytoöstrogenet – naturens östrogen

Fytoöstrogener påminner om östrogen, men är istället växtbaserat. I naturen finner man fytoöstrogener i sojabönor, tofu, nötter, sesamfrön och mycket annat. Det är också en vanlig ingrediens i de tillskott som finns till kvinnor i övergångsåldern.

Jättenattljusolja mot värmevallningar och nattsvett

Jättenattljusoljan som tillskott har dokumenterade effekter mot värmevallningar, vilket stör många kvinnors nattsömn. Genom en bättre sömn ökar också möjligheterna att få en bättre dag med mer energi och bättre humör.

Havtorn mot torra slemhinnor

Havtorn har dokumenterad effekt på slemhinnorna och innehåller nästan alla omega-fettsyror. Dessutom är havtorn är riktig hälsobomb med nyttig c-vitamin. Havtorn ingår därför i flera populära kosttillskott till kvinnor i övergångsåldern.

Läkesilverax ger östrogen-effekt

Läkesilverax innehåller ett ämne som liknar östrogen, och som också får en svag östrogen-effekt i kroppen. Läkesilverax är därför ett traditionellt tillskott för kvinnor med lindriga klimakteriebesvär.

Ett kosttillskott kan givetvis inte vrida tillbaka klockan, men med rätt hjälp och en klok dosering kan många kvinnor vittna om att de blivit hjälpta och att deras besvär blivit lindrigare. Många naturläkemedel är granskade och godkända av Läkemedelsverket. Östrogenliknande ämnen som framtagits från växter är betydligt mildare än rent östrogen, men kommer med fördelen att de just därför för det mesta har färre kända biverkningar än rena hormonbehandlingar.

Att ha balans i kroppen ger positiva effekter. Utöver att få dig att må bättre kan kosttillskott förbättra och stärka din hy. Handla dina kosttillskott online, det är enkelt och smidigt att få hemskickat.

Avatar photo
Senaste inläggen av Ole Persson (se alla)