Gaba är ett kosttillskott som gör att nervsystemet normaliseras. Det bromsar de signaler som skickas mellan nervcellerna i det centrala nervsystemet något.

För de flesta människor så räcker det med att äta normal och varierad kost för att kroppen ska få i sig allt den behöver. Ibland så kan olika faktorer som kost och motion dock påverka kroppen så att man behöver ta ett kosttillskott av till en vitamin eller mineral för att balansera. Även aminosyror kan vara något som kan vara bra att komplettera med vid vissa tillfällen i livet. Gaba är ett kosttillskott som blivit populärt. Gaba står för gamma-aminosyra och är precis som namnet antyder en aminosyra. Det är en slags smörsyra som redan finns naturligt i den mänskliga kroppen. Gaba utsöndras naturligt i de nervceller som finns inuti kroppen. Nervcellerna både ger ut och tar emot Gaba i kroppen. Gaba är en aminosyra som är en signalsubstans som fungerar hämmande i det centrala nervsystemet. Det innebär att den information som skickas mellan nervcellerna bromsas upp något av Gaba. Till det centrala nervsystemet hör hjärna och ryggmärg. Att ta gaba innan du går och lägger dig kan ge en lugnare sömn menar en del användare.

Gaba i kosttillskott

Gaba finns naturligt i flera livsmedel, dit hör kålväxter och mörkgröna bladgrönsaker. Det finns även i rotfrukter och i fullkorn och hel frön. Gaba i kosttillskott kombineras ofta med vitamin B6. Denna kombination bidrar till att nervsystemet normaliseras och att hormoner regleras i kroppen. Det finns GABA hos fitnessfrank.com och andra butiker för hälsokost. Denna typ av kosttillskott motverkar även trötthet och utmattning. För höga doser av vitaminer eller mineraler kan vara skadligt för kroppen. Om du tar för mycket av kosttillskottet gaba så kan detta leda till andfåddhet eller ökad hjärtfrekvens så följ alltid rekommendationerna på burken. Det är också en god idé att hålla koll om du kombinerar många olika kosttillskott så att du inte får i dig för mycket. Kosttillskott är något som många människor använder idag. Det finns olika orsaker till att människor tar gaba, vissa menar att det påverkar sömnen positivt medan andra menar att det hjälpt dem på andra positiva sätt.

Avatar photo
Senaste inläggen av Ole Persson (se alla)