Det där med att bära hjälm när man cyklar är väl en evig diskussion i vårt land. I en del andra länder måste hjälmar bäras av samtliga som vill framföra en cykel, medan i Sverige gäller lagen endast barn under 15 år. Varför ska man då använda sig av hjälm när man cyklar?

Fördelar med hjälmar

Man ser sportig ut. Vissa hjälmar kan få en att se ut som att man har en potta på huvudet, medan andra kan få dig att se ut som att du cyklar Tour de France på fritiden. Välj en sportigare version och dina vänner och kollegor kommer att tro att Vätternrundan är rena barnleken för dig.

Enligt australiensiska studier är risken att råka ut för skallskador vid en olycka nästan 6 gånger högre för någon som inte bär hjälm. Skallskador är verkligen inget att leka med. Man kan visserligen få skallskador även när man bär hjälm, men då risken minskar så markant är det dumt att inte göra allt man kan för att undvika det.

Du sätter ett bra exempel. Barn gör som vuxna gör, det känner nog alla till. Kräver du att dina barn bär hjälm men du cyklar utan, finns det risk att dina barn cyklar utan sina hjälmar när du inte ser. Eller att de efter att de har fyllt 15 år slutar att använda de helt.

Nackdelar med hjälmar

De förstör din frisyr. Ack ve och fasa, ditt hår som du har fixat med hela morgonen blev helt platt när du satte på dig hjälmen! Detta var ju himla tråkigt, frisyren är ju minst lika viktig som ditt huvud, så att välja mellan de båda är som att välja mellan pest eller kolera. Eller kanske snarare en vanlig förkylning och kolera, beroende på hur man har sina prioriteringar.

Du tappar/glömmer bort dem. Been there, done that. Man är duktig och tar med sig hjälmen på morgonen men sedan när man ska hem har man redan glömt att man hade den med sig. Eller så har man förlagt den. Ett bra tips är att alltid lägga hjälmen på samma ställe. Och att sätta påminnelselappar eller liknande tills hjälmen är lika självklar att ta med sig som nycklarna.

Slutsats

De flesta som inte använder hjälmar när de cyklar tänker att det kommer gå bra ändå. Att det kanske inte händer dem för att de är vana. Men då förbiser man det faktum att ungefär 70 % av de cyklister som avled till följd av sina skador, var i olycka med ett motorfordon. Det spelar med andra ord ingen roll hur van och duktig man själv är, för man kan aldrig lita på att alla andra i trafiken är det. Använd cykelhjälm när du ger dig ut!

Avatar photo
Senaste inläggen av Ole Persson (se alla)