Höjdhopp är en sport där den som tävlar ska försöka att hoppa över en horisontell ribba som är placerad mellan två stolpar. Om ribban ramlar ner i samband med hoppet blir det inte godkänd och det krävs en hel del teknik för att genomföra ett hopp på ”rätt” sätt. Läs mer om höjdhopp och andra friidrottsgrenar här.

Om höjdhopp

Höjdhopp är som sagt en av flera grenar inom friidrott, där den som tävlar ska hoppa över en horisontell ribba. Ribban ligger löst mellan två stolpar och vid minsta touch är risken stor att den ramlar ner. Om den gör det är hoppet inte godkänt – hopparen behöver kort och gott ta sig över den utan att den faller ner.

Vid en tävling ska deltagarna såklart göra ett så högt hopp som möjligt och för varje höjd ges tre försök. Det går att hoppa över en höjd och spara sina hopp till senare försök och vinner gör den som har hoppat högst. Om två eller flera tävlanden har klarat samma höjd vinner den som genomför tävlingen med minst antal rivningar. Är det fortfarande jämt lopp kan det bli aktuellt med omhoppning.

Höjdhopp må se ganska enkelt ut men det är en gren som kräver mycket teknik – från ansatslöpningen till upphoppet och ribbpassagen. Det är en fördel att vara lång, lätt och spänstig för att hoppa högt men även en kort och stark person kan nå framgångar inom den här grenen.

Höjdhopp som del av mångkamp

Många som tränar och/eller tävlar i höjdhopp på högre nivå fokuserar på just den grenen till 100%. Några välkända och framgångsrika svenskar som gjort det under sina karriärer är bland annat Patrik Sjöberg och Kajsa Bergkvist.

Grenen kan dock även vara en del av mångkamp – till exempel fem- eller sju- eller tiokamp där utövaren då tävlar i flera olika friidrottsgrenar, så som:

  • Längdhopp
  • Häcklöpning
  • Spjutkastning
  • Kulstötning
  • 200 och 800 meter (löpning)

En känd svensk som tävlat och nått stora framgångar i sjukamp är Carolina Klüft, som har hela 17 SM-guld, 4 EM-guld, 6 VM-guld och 1 OS-guld. Hennes personliga rekord när det kommer till höjd är 1,95 meter – vilket är ett par centimeter lägre än till exempel Kajsa Bergqvist, som fokuserat sin karriär på bara höjdhopp.