Hälsporre kan vara väldigt besvärande för den som drabbas eftersom det är väldigt smärtsamt. Som tur är finns flera saker man kan göra för att förebygga besvären om man drabbas ofta och det finns även mer avancerad behandling för den som antingen drabbas ofta eller upplever stora besvär.

Vad är hälsporre?

Hälsporre förklaras ofta fel, genom att man syftar på en förhårdnad på hälen som ofta kan se ut som en liten sporre. Denna i sig är ofta inte smärtsam, men den egentliga innebörden kan vara det. Det beror på att senan i hålfoten blivit överansträngd eller inflammerad vilket leder till smärtor som ofta sätter sig just under hälen.

Förebyggande åtgärder

Det finns en hel del man kan göra för att förebygga hälsporre och har man haft det tidigare eller tillhör riskgruppen för att drabbas kan det vara en bra idé att vidta åtgärder för att slippa drabbas av det smärtande problemet. Riskfaktorer för att drabbas är bland annat:

  • Övervikt
  • Ålder (över 40)
  • Pronation
  • Sänkt fotvalv

För att förebygga bör man för det första se till att använda fotriktiga skor som sitter bra, men man kan även komplettera med speciella sulor och inlägg. Ett alternativ är att ha ett avlastande stöd i hålfoten, och ett annat är att man höjer upp hälen med ett kilformat inlägg. Utöver detta finns även strumpor och andra stöd man kan använda sig av i förebyggande syfte men den mest självklara åtgärden är att träna och motionera på ”rätt” sätt, så att man inte riskerar överansträngningen som kan leda till inflammation. Här är det återigen viktigt med rätt skor samt att man inte ökar till exempel löpdistans för fort, utan att man lyssnar på kroppen och låter utvecklingen ta tid.

Behandling

För att behandla hälsporre och för att förbättra symptomen kan man bland annat använda sig av dom metoderna som används för att förebygga besvären, så som att använda inlägg och sulor. Man kan också få medicinsk behandling om man vänder sig till vården för att få hjälp med besvären och då använder man bland annat stötvågsbehandling, vilken ökar cirkulationen i det utsatta området.

Har man återkommande besvär med hälsporre kan man ta hjälp av en fotvårdsspecialist, dels för att hitta rätt inlägg, sulor och andra produkter men också få hjälp att ta fram övningar som kan förebygga och lindra besvären.

Avatar photo
Senaste inläggen av Alexius Holm (se alla)