Som personlig assistent handlar arbetsdagarna om att hjälpa en brukare i vardagen. Exakt vad hjälpen får för praktisk form beror helt på brukaren och vad denne har för behov. En del kan behöva hjälp med att laga mat, medan andra behöver hjälp med tunga lyft. En del behöver båda, och mer därtill. Söker du jobb hos ett assistansbolag i en större stad som till exempel Stockholm eller Göteborg (dock speciellt i Stockholm) har du ganska många jobbannonser att svara på. Som du säkerligen kommer att märka kräver många av dessa arbeten ingen tidigare utbildning. Istället lägger de flesta vikt på att personkemi mellan brukare och assistent stämmer överens. Vanligare att se är krav på att den sökande till exempel ska ha ett visst kön eller intresse för samma saker som brukaren.

Utbildning assistans

Det finns dock en del jobb på assistansbolag som kräver utbildning och/eller erfarenhet. I sådana fall handlar det ofta om att brukaren är i ett tillstånd som kräver lite mer avancerad vård i hemmet. Till exempel kan man behöva hantera vissa maskiner som brukaren har till hjälp.

Att ha rätt kompetens handlar dock inte alltid just om det, att ha en formell utbildning, utan snarare att man är lyhörd och inkännande. Arbetet på ett assistansbolag är av en vårdande natur, och det gäller att man utvecklar förmågor som passar för det.

Det krävs även att man respekterar brukarens integritet. Som personlig assistent har man tystnadsplikt utanför jobbet, och på arbetstid bör man sikta på att smälta in så gott det går i vardagen. Uppgifter skall utföras på det sätt som brukaren önskar, eller som denne själv hade gjort. Förutom att ha en förmåga att samspela med brukaren, måste man även kunna samspela med anhöriga, vänner, kollegor och andra människor i dennes liv.

Att ta ett jobb på ett assistansbolag är utvecklande och kan stundtals vara utmanande. Även om arbetsuppgifterna kan skilja sig åt mellan olika brukare, är det många assistenter som kan vittna om jobbet är ett gott yrkesval. Bor du i en större stad som Stockholm bör du inte ha några problem att hitta jobbannonser att svara på – men assistansbolag finns i princip över hela landet.

Avatar photo
Senaste inläggen av Alexius Holm (se alla)