Du vet aldrig när det uppstår en situation där någon behöver HLR eller vem det är som behöver det. Vi har gjort en kort guide så att du vet vad du ska göra när olyckan är framme.
Först och främst vill vi rekommendera att gå en kort kurs i HLR. Det är viktigt att ha testat att göra HLR för att snabbt kunna reagera och veta vad och hur man ska göra när behovet uppstår.
HLR är en första hjälpen behandling som används för att få igång andning och hjärtverksamhet hos någon som fått ett hjärtstopp, vilket innebär att hjärtat har slutat pumpa ut blod i kroppen.
När någon fått ett hjärtstopp är det viktigt att komma igång med HLR snabbt för att personen ska ha en så stor chans att överleva som möjligt.
Att tänka på när du ska göra HLR
- Är platsen säker för dig själv? Se dig om kring och fundera på vad som kan vara orsaken till att personen behöver HLR.
- Är personen vid medvetande/vaken? Testa genom att först prata med och sedan skaka lätt på personens axlar. Om den inte reagerar på något av detta bör du utgå från att personen är medvetslös.
- Andas personen? Öppna först personens luftväg genom att böja huvudet bakåt med en hand och med andra handens pek och långfinger lyfter du personens haka. Testa sedan om personen andas, först genom att se om bröstkorgen höjer och sänker sig, och sedan genom att lägga örat till personens näsa och mun för att känna eller höra om personen andas. Om personen andas bör du lägga personen i stabilt sidoläge.
- Börjar personen andas/vaknar från medvetslöshet? Då ska du sluta med HLR. Fortsätt annars med HLR tills sjukvårdspersonal kommer.
Såhär gör du HLR
HLR består av bröstkompressioner och inblåsningar. Du varvar 30 bröstkompressioner med två inblåsningar, tills personen andas normalt igen eller tills vårdpersonal anländer.
Bröstkompressioner: Du placerar dina händer ovanpå varandra, mitt på personens bröstben, mellan bröstvårtorna. Du bör trycka ner bröstkorgen minst fem centimeter, men inte mer än sex centimeter. Gör 30 bröstkompressioner.
Inblåsningar: Öppna personens luftväg genom att böja huvudet bakåt med en hand och med andra handens pek och långfinger lyfter du personens haka. Knip om näsan, placera din mun tätt intill personens mun, och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör två inblåsningar.
Det finns många anledningar till att lära sig livräddning, har man barn omkring sig kan det vara ännu viktigare att lära sig HLR för barn, vilket varierar något från den vanliga utbildningen. För att kunna ge HLR på ett säkert och korrekt sätt, är det viktigt att ha grunderna med sig. Det finns nu ett flertal öppna utbildningar för den som vill gå HLR-utbildning i Stockholm. Grundkursen tar inte mer än ett par timmar att genomgå, vilket är en kort tid sett till all den kunskap du får med dig hem efteråt. För den som vill lära sig använda tekniska hjälpmedel är utbildningen något längre. Dock inte mer än några timmar. Besök webbsidan för ytterligare information.
- Vad är en waisttrainer? - 21 oktober, 2020
- Vilken är den bästa cykelvagnen? - 27 augusti, 2018
- HLR – Hjärt- och lungräddning för nybörjare - 28 juni, 2017
Senaste kommentarer