Marknadens bästa hybridcyklar erbjuder mycket körglädje till den mångfacetterade cyklisten. Till skillnad från en stadscykel är de fina att köra med i tuffare terräng – till skillnad från en mountain bike lämpar de sig fint för körning i stadsmiljö och för pendling.

Bromssystemet

Hydrauliska skivbromsar är det som brukar anses vara det bästa. De fungerar väl under olika väderförhållanden och levererar pålitligt god bromsstyrka. Mekaniska skivbromsar ger samma fördelar som hydrauliska, med skillnaden att bromsarna inte justerar sig automatiskt.

Ett annat alternativ som är vanligt att se är rullbromsar. En tydlig fördel de har gentemot skivbromsarna är att de är så gott som underhållsfria. En ganska stor nackdel är dock att rullbromsar inte kan låsa hjulet helt, vilket helt enkelt gör det omöjligt att få lika god bromseffekt som skivbromsar kan ge.

De bromsar som syns på marknadens bästa hybridcyklar är alltså ofta skivbromsar, även om rullbromsar också hålls högt av många. Andra bromssystem du kan stöta på är till exempel:

  • Fotbroms. Effektivt system som kräver lite underhåll. En nackdel är att det kan vara svårt att bromsa snabbt om pedalerna inte är i rätt läge.
  • Fälgbromsar. En billig bromsteknik. En fälgbroms innebär att en kloss trycks in mot fälgen, med risk för dålig bromseffekt om fälgen är blöt.

Marknadens bästa hybridcyklar har god dämpning – eller inte?

God dämpning är inte ett måste för en bra cykel, vilket många kanske tänker. Huruvida du bör ha dämpning eller inte beror på hur du kör. Eftersom du kanske letar efter marknadens bästa hybridcyklar, så kör du troligtvis både i terräng och på plan mark.

Bra att känna till är att dämpning sker på bekostnad av effektivitet. Cyklar du mest på plan mark är det kanske klokt att stå över dämpningen och istället få ut mer av varje pedaltramp. Kör du ofta i skog och på guppigare mark kan det dock vara värt att kompromissa med effekten för att öka komforten.

Däcken

Vill du cykla snabbt? Satsa på lite smalare däck. Vill du cykla bekvämt? Köp lite bredare däck. Bredare däck är även att föredra om du ska cykla med tung last. Ofta är det en god idé att byta däcken i efterhand, eftersom de som redan sitter på brukar vara av lägre kvalitet.